Handige tips

  1. Neem de tijd om eens uitgebreid te winkelen: om producten en verpakkingen te bekijken in de supermarkt en natuurvoedingwinkels. Ontdek zo het steeds ruimere assortiment vegetarische en plantaardige producten. Vegetarische burgers en vleesvervangers liggen meestal gewoon in de koeling bij/naast de vleesproducten. Maar ook bij de diepvriesproducten. Vooral in natuurvoedingswinkels kan je terecht voor vegetarische snacks van bijvoorbeeld Vetara (bitterballen, kroketten, nasischijven, loempia’s…) , broodbeleg, vegetarische burgers, plantaardige kaas, plantaardige mayonaise zoals Veganaise (de meeste mayonaises worden namelijk gemaakt met zeer dieronvriendelijke legbatterijeieren. Veganaise koop je in natuurvoedingswinkels) en allerlei andere producten. In supermarkten kan je o.a. vegetarische vleesvervangers, vegan ijs en vegan desserts vinden. Voor wie van de smaak van vlees en vis houdt, maar toch graag een plantaardig alternatief wilt: in Aziatische en Chinese supermarkten of toko’s vind je plantaardige producten zoals vegetarische vis, vegetarische kippenbouten, vegetarische eend, enz. Ook in Joodse winkels kan je volop plantaardige producten krijgen. Tofu (te koop in supermarkt/natuurvoedingswinkel/Aziatische winkel) kan je kruiden met vleeskruiden of laten marineren in een saus. Vraag advies aan meer ervaren vegetariërs en veganisten, zodat ze jou een beetje op weg kunnen helpen.
    Bij de supermarktketen Albert Heyn (AH) kan je o.a. AH plantaardige pizza Marinara, plantaardig AH croissantdeeg, AH plantaardig sorbetijs,  AH country cookies, AH tofu producten, Zonnatura plantaardige snoep en paté en Alpro producten vinden. De laatste drie zijn ook verkrijgbaar bij andere supermarktketens.
  2. Denk niet te ingewikkeld: vervang dierlijke producten zoals bouillon gewoon door plantaardige bouillon, gehakt door sojagehakt (bij de supermarkt), roerbakvlees door seitan of vegetarische tofuroerbakreepjes (in de supermarkt),  gelatine (bindmiddel gemaakt van dierlijke botten en huiden) door een plantaardig bindmiddel zoals agar- agar, arrowroot of wijnsteenbakpoeder, (slag)room door plantaardige (slag)room, zuivelproducten door sojaproducten of haverproducten, ei in koek en gebak door No-Egg (o.a. bij C1000) of maizena, en bijvoorbeeld saté en shoarma door gemarineerde sojabrokjes of seitan (natuurvoedingswinkels).
  3. Uit eten? Met name de Mexicaanse, Italiaanse, Surinaamse, Indonesische en Indiase keuken en winkels bieden tal van vegetarische en plantaardige mogelijkheden. Bestel zo eens een vegetarische pizza en vraag of ze de kaas (in de meeste kaas zit stremsel, afkomstig uit de maag van een jong geslacht kalfje) vervangen door kruiden/knoflookolie, een vegetarische roti (Surinaamse pannenkoek, meestal geserveerd met tofu/tempé i.p.v. de gebruikelijke kip) of een Indonesische plantaardige rijstschotel met pikante groenten, tofu en pindasaus. Vraag bij reservatie in een restaurant welke vegetarische of plantaardige schotels ze hebben. Zijn die er niet, vraag dan of de kok een vegetarische schotel kan maken, en laat je niet afschepen met een blaadje sla en een wortel. Een beetje creatieve kok doet zijn uiterste best om ook een vegetarische of veganistische gast een heerlijke maaltijd voor te schotelen.
  4. Lekkere trek tijdens het shoppen? Zin in een frietje? Maoz (http://www.maozveg.com/ ) voor een lekkere hap in o.a. Amsterdam. Zelf kan je extra groenten en saus  bij je falafel scheppen. Niet alles is helemaal plantaardig, maar wel alles is vegetarisch.
    Ook diverse vegetarische en plantaardige hapjes te vinden bij Shakies (www.shakies.com). Je hebt o.a. een sojashake (vegan) en Samosa (vegan). Op hun website site staat een aparte pagina met wat vegan is en niet. In Nederland worden bij  de patatboeren bijna alleen maar plantaardige olie gebruikt om in te bakken.
  5. On-line  plantaardige levensmiddelen shoppen? In Nederland kan je o.a. terecht bij   www.vega-life.nl, www.heerlijk-vegetarisch.nl en www.vegashopping.nl . Veel van deze producten kan je ook kopen in natuurvoedingswinkels. Als je deze websites bezoekt, krijg je al een beetje een idee welke merknamen en producten er op de markt zijn.
  6. Varieer! Varieer met groenten, peulvruchten, aardappelproducten, granen, groenten, fruit, pasta’s, rijst, curry’s enz. Genoeg recepten op onze site om eens uit te proberen, maar zoek ook met google naar recepten die plantaardig zijn. Keuze genoeg.
  7. Geen tijd of zin om te experimenteren? Als je meer traditioneel ingesteld bent met koken, dan is vegetarisch/plantaardig eten helemaal geen probleem. Eet je het liefst aardappelen, groente en vroeger vlees?  Er zijn genoeg plantaardige vleesvervangers, o.a. van de merken Alpro, Provamel, Tivall (gewone en pittige) falafelballetjes, Taifun, Healthy Planet, Viana, Redwood, Wheaty en nog vele anderen. Kijk daarvoor bij supermarkten en natuurwinkels. Probeer ze allemaal eens uit, en ontdek zo welke je de lekkerste vindt. Ook de meer ingeburgerde traditionele – meer ‘exotische’ – gerechten zoals nasi, bami, lasagne, spaghetti zijn heel gemakkelijk plantaardig te maken met vegetarische en plantaardige vleesvervangers zoals gehakt, roerbakstukjes, plantaardige room (Alpro, Provamel, sojaslagroom van Soyatoo) en sojakaas. Schaf een vegetarisch of plantaardig/veganistisch kookboek aan, zodat je een beetje een idee krijgt welke nieuwe wegen er voor je open liggen.