Ecofabulous koken in alle seizoenen

Lisette Kreischer is inmiddels een bekendheid geworden in de wereld van duurzaamheid en plantaardige voeding. Regelmatig kom je haar tegen op allerlei duurzame/groene evenementen met haar lekkere cupcakes. Ook is ze bekend als schrijfster van het boek Veggie in Pumps waarin ze al liet zien dat je, wil je er stijlvol uit zien (en zo leven) en tegelijkertijd duurzaam bezig zijn, echt niets hoeft in te leveren. Ook nu laat ze zien dat je (h)eerlijk 100% plantaardig eten kan bereiden op een ‘ecofabulouse’ wijze.

Met een aantrekkelijke glimlach op de cover presenteert Lisette al een eerste gerecht aan de lezer. En dat is nog maar een voorproefje van het visuele genot van dit kookboek. Het kookboek bevat namelijk veel visuele elementen. Over de stijl van elke pagina lijkt goed nagedacht te zijn en dit loopt dan ook mooi in elkaar over.

Het boek is ruwweg verdeeld in vier delen; de vier seizoenen. Voorafgaand aan elk seizoen laat Lisette zien welke groenten en welk fruit bij dat seizoen horen, wat erg handig is om de impact op het milieu te kunnen verkleinen. Dit doet overigens niets af aan de veelzijdigheid van wat je met die groenten en fruit kan doen. Lisette laat namelijk in elk seizoen zien dat er vele unieke combinaties mogelijk zijn. Ook traditionele gerechten tovert ze om in gerechten met elk een eigen uniek tintje.

In de herfst kan iedereen aan de slag voor de gekaramelliseerde wortelen in sojasaus en in de winter kan je je te goed doen aan de rodekooltruffels (een combinatie van rodekool en chocolade.. wie zou daar nou aan denken?). In de lente komt Lisette met een traditionele preistamppot met roze ‘billetjes’, maar ook met een bloemetjessla met bietenstroop, want, hoewel vaak vergeten; je kunt in de natuur eetbare bloemen vinden. Leuk dat Lisette zoiets onder de aandacht brengt. Als de zomer is aangebroken kunnen we niets anders doen dan aan de white raspberry chocolate ‘cheese’ cake te gaan en elke hete zomerse dag afsluiten met een zelfgemaakte frambozensorbet.

Lisette weet met dit boek aan te tonen dat lekker plantaardig (biologisch) koken heel goed mogelijk is en ook helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Goede 100% plantaardige kookboeken hadden we in Nederland helaas nog niet. Gelukkig heeft Lisette daar met dit uitgebreide kookboek verandering in gebracht en hopelijk is dit niet de laatste. Een kadotip voor onder de kerstboom!