Hoe gezond is een e-smoker

WIl jij stoppen met roken? Wil jij overstappen naar een gezonder alternatief? Wil jij weten wat de positieve en negatieve punten van een e-smoker zijn? Lees dan snel verder om erachter te komen hoe gezond een e-smoker daadwerkelijk is!

Risico’s van e-sigaretten

Er valt te constateren dat een e-smoker gezonder is dan een normale sigaret. Dat houdt niet in de een e-smoker optimaal gezond in. Er zit namelijk damp in een e-sigaret dat leidt tot chemische onzuiverheden en dus schadelijk zijn voor de gezondheid. Diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen die gebruik maken van een e-smoker dit niet langdurig of structureel zouden moeten doen. Dit komt omdat er toch serieuze risico’s aan vastzitten. Elektronische smokers verdampen een vloeistof die nicotine en smaakstof bevat. Gemixt met andere schadelijke stoffen wordt de kans op kanker, hartkloppingen en schade aan de luchtwegen dramatisch verhoogd.

Waarom mensen overstappen naar een e-smoker
Een e-sigaret bevat in tegenstelling tot gewone sigaretten geen tabak, maar een vloeistof die wordt verdampt en geïnhaleerd. ‘Dampen’ wordt het genoemd. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, komen er ook geen giftige verbrandingsstoffen als teer en koolmonoxide vrij. Er zijn allerlei vloeistoffen op de markt, variërend in smaak en nicotinegehalte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat rookverslaafden vooral overstappen naar e-smokers met de veronderstelling dat dit minder schadelijk is voor de gezondheid dan een normale sigaret. Ook denken deze personen dat dit ten goede zal zijn om te stoppen met roken. De navulbare e-smokers zijn het meest populair onder deze groep mensen. Na één trek schijnen deze gebruikers al voldaan te zijn.

Voorstanders van e-smokers
Voorstanders van e-smokers vinden de argumenten niet goed gefundeerd. Er is namelijk geen concreet bewijs dat aangeeft dat e-smokers schadelijk zijn en je niet zou kunnen helpen met roken. Er zijn verschillende onderzoeken geweest en geen van deze wetenschappers heeft écht kunnen claimen dat een e-smoker ongezond is. Technisch gezien helpt een e-sigaret een persoon met stoppen, omdat er geen nicotine inzit. Dat is namelijk het belangrijkste ingrediënt om een persoon verslaafd te maken aan roken. Alternatieven zijn nicotinepleisters of nicotinekauwgom. Voorstanders van e-smokers claimen echter dat deze niet zo effectief werken als een elektronische sigaret. Er bestaan ook diverse e-smokers forums waar men positief met elkaar communiceert wanneer het gaat om het stoppen met roken. Op deze wijze probeert men het imago van de elektronische sigaret omhoog te houden en elkaar te steunen in hun reis bij het stoppen van roken.