Vrolijk Plantaardig Pasen – Vrij van ei

Het antwoord op de vraag ‘Wat was er eerder, de kip of het ei?’ is helemaal niet belangrijk, want waarom zou je het over kippen en eieren hebben als je ook gewoon zonder ei kan?

Er zijn diverse producten die de smaak, de functie en de voedingswaarde van eieren kunnen vervangen. Hier volgt een overzicht.

Eismaak
De smaak beleven van een gebakken eitje, zonder het gebruik van eieren?
Het lijkt onmogelijk maar het kan echt!
Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is even een bezoekje brengen aan de dichtstbijzijnde toko en vragen naar “Kala Namak”. Je zult ongeveer 50 cent kwijt zijn voor een hoeveelheid waar je jaren mee voort kan.
Kala Namak wordt ook wel “zwart zout” genoemd. Dit poedertje is echter niet zwart, maar lichtgrijs. Het ruikt naar zwavel en juist deze eigenschap zorgt voor de eismaak. Dit specerij wordt veel gebruikt in India en heeft Ayurvedische medicinale eigenschappen. Het helpt bij maagzuur en winderigheid, in tegenstelling tot kippeneieren, die juist voor gasvorming zorgen.

Nu wil je vast weten hoe je dit specerij gebruikt?
Verhit wat plantaardige olie in een koekenpan en verkruimel stukjes tofu boven de pan. Voeg hier alle ingrediënten aan toe die je graag bij gebakken ei eet. Bijvoorbeeld een uitje, een stukje knoflook, wat kruiden en natuurlijk de Kala Namak.

Een video-instructie voor het maken van een “fake scrambled egg” vind je onder deze link.

Tofu in combinatie met Kala Namak is de ideale basis om ei te vervangen in gerechten waar de smaak van ei in thuis hoort. Het vervangt niet alleen de smaak, maar ook de bindende functie.
Maak bijvoorbeeld eens een quiche of een fritatta, met behulp van tofu en kala namak.
Je kunt kala Namak dus voor elk gerecht gebruiken waar je een eismaak aan wilt geven.

Binden/ luchtig maken

Vruchten
Elke vrucht die een hoog pectinegehalte heeft is geschikt om ei te vervangen. Banaan is een goed voorbeeld, maar je kunt ook heel goed peren of appelmoes gebruiken! Wil je pannenkoeken maken? Doe dan een gepureerd banaantje door het beslag in plaats van ei. Ook in taart zijn vruchten ideale eivervangers.
1 ei = 1/2 rijpe banaan of 60 ml appelmoes (3 eetlepels).

Lijnzaad
Als je lijnzaad met een beetje water mengt en dit een tijdje laat staan, ontstaat er een eiwitachtige substantie, waarmee je dus heel goed eiwit kunt vervangen. Lijnzaad geeft wel een smaak af aan het gerecht.
1 ei = 1 el gemalen lijnzaad in 3 tl water.

Agar Agar
1 eetlepel Agar Agar (verkrijgbaar bij de toko) opgeklopt met 1 eetlepel water, vervangt het eiwit van 1 ei. Ideaal om bijvoorbeeld plakjes aubergine in te dippen voordat je deze paneert.
1 eiwit = 1 tl agar poeder opgelost in 1 tl water, kloppen, koelen en nog een keer kloppen.

Backing soda/bakpoeder
Backing soda en bakpoeder hebben beide de eigenschap om gerechten luchtiger te maken. Zeer geschikt voor pannenkoeken, gebak en brood.

Egg-replacer
Een handig product om in de voorraadkast te hebben is een Egg-replacer. Bijvoorbeeld van het merk Orgran. Een pakje kost ongeveer €4,- en vervangt ongeveer 90 eieren! Een theelepel vervangt 1 ei (aangelengd met een beetje water). Orgran is te vinden in natuurwinkels, maar ook bij sommige supermarkten van C1000.

Sojaproducten
Vrijwel alle sojaproducten zijn geschikt als eivervanger: sojamelk, sojayoghurt en sojaroom, maar ook tofu en zijdetofu. Voordeel van sojaproducten is dat ze geen smaak geven aan het gerecht, maar wel de functie van ei vervangen. Voor tofu geldt, dat het ook makkelijk de smaak van ei aanneemt.

1 ei = 50 gr tofu
1 ei = 60 ml soja yoghurt naturel,
1 ei = 50 ml sojaroom
1 ei = 80 milliliter sojamelk

Mayonaise
Voor de smaak heeft ei geen waarde in mayonaise, die wordt er alleen aan toegevoegd als emulgator en kleur. Soja heeft ook een emulgerende werking, dus het is geen probleem om een mayonaise te maken zonder ei.

De lekkerste eivrije mayonaise maak je thuis in 1 minuut!

Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig:
Zonnebloemolie, sojamelk, appelazijn, zout, een beetje mosterd en eventueel wat agavesiroop. Dit is ook de ideale basis voor het maken van andere sauzen, zoals cocktailsaus en knoflooksaus.

Bekijk het recept en de video-instructie onder deze link.