Gourmetten kan je zelf op een professionele manier

In plaats van afhalen kun je ook eens een gourmet schotel bestellen en er een feestje van maken. Gourmetten zorgt voor een gezellige sfeer thuis en ook kinderen vervelen zich niet daarbij. Met een goede voorbereiding kun je je gourmet-party maken tot een succes.

  • Zorg voor alle benodigheden

Om professioneel aan tafel te gourmetten heb je ten eerste een gourmetstel nodig, olijfolie of boter, vlees, stokbrood, sausjes, kruidenboter en groenten. Zorg ervoor dat er voldoende vlees aanwezig is. Er wordt bij gourmetten vaak meer gegeten en het is niet fijn als er een tekort aan vlees is. Bereken dus goed hoeveel vlees er nodig is. Handig zijn ook de kant en klare gourmetschotels die verkrijgbaar zijn in de supermarkten. Let bij het gourmetten constant op het vlees en draai het om de zoveel tijd. Doe ook wat groente en een stokbrood met kruidenboter erbij. Je kunt bij het gourmetten gebruik maken van pannetjes. Hierdoor hou je het gourmetstel langer schoon. Bij bepaalde gourmetstellen kun je de pannetjes gewoon onder het gourmetstel plaatsen maar bovenop kan ook.

  • Verschillende sauzen voor elk wat wils

Met verschillende sauzen kun je heerlijk genieten van jouw gourmet-maaltijd. Voor vlees en vis kun je het liefst knoflooksaus, cocktailsaus en barbecuesaus  gebruiken. Mayonaise is heerlijk met aardappel en satesaus is heerlijk op vlees.  Je kunt variatie brengen aan de mayonaise door wat citroen erin toe te voegen. Voor een sterkere smaak kunnen volwassen wat whiskey toevoegen in de cocktailsaus. Al deze sauzen kun je zelf bereiden maar is ook kant en klaar te vinden in de supermarkt. Zelfgemaakte sauzen smaken stukken beter dan die van de supermarkt.

  • Gebruik olie of boter

Het maakt niet uit wat je gebruikt om de gourmetplaat in te vetten. Belangrijk is dat het voedsel niet gaat aankoeken. Wil je met olie gourmetten, kies dan voor olijfolie. Let wel op het spettergevaar dat kan ontstaan.

  • Houd rauw vis en vlees gescheiden

Zet rauw vis en vlees afzonderlijk op schalen en gebruik daarbij ook aparte vorken voor het leggen van vlees en vis op de plaat. Let er op dat rauw vis en vlees slechts 2 uren goed blijven nadat ze uit de koeling zijn gehaald. Plaats dus het vlees en vis laat op tafel om besmetting met bacteriën te vermijden. Bak gemalen vleessoorten zoals gehakt goed door en bak vlees altijd gaar. Dit kun je controleren door het vlees te snijden. Vis zoals kabeljauw wordt wel sneller gaar dan vlees. Je kunt ook uien, paprika en champignons gebruiken om met vlees te combineren.

  • Afkomen van de vettige lucht

Gourmetten heeft als nadeel dat er een baklucht achter blijft in het huis en deze zal blijven geuren als het huis niet goed ontlucht wordt. Ook je kleren gaan erdoor ruiken. Je kunt de ramen open laten staan tijdens het gourmetten om te voorkomen dat die stank in het huis blijft hangen. Of je kunt na het gourmetten de geurtjes neutraliseren door koffiebonen te laten verdampen op een laag vuur.

Ondanks de baklucht die blijft hangen in het huis en aan je kleren, is gourmet een dik pretje. Aan tafel is er altijd iets heerlijks te vinden om te verorberen en een kind doet graag mee met gourmetten. Plan dus een gourmet-avond met de familie.