5 Redenen om meer vegan voeding te eten

Dit artikel werd ons aangedragen door Matthijn Tromp van NLbewustgezond.nl, en vinden we dermate goed, dat we dit willen delen met jullie.

5 Redenen om meer vegan voeding te eten

Vegan voeding wordt steeds populairder in ons land. Waren er 5 jaar geleden nog zo’n 45.000 mensen die vegan voeding eten in Nederland. Tegenwoordig zijn dit er zo’n 121.000. Ruim 3 keer zoveel mensen dus. In Amsterdam alleen al zijn inmiddels 35 restaurants die uitsluitend vegan voeding serveren. In nog eens 200 restaurants staan ook vegan opties op de menukaart.

De vegan beweging wordt dus steeds groter. En dat is niet zonder reden. In zijn mega interessante en bestseller boek How Not To Die beschrijft de Amerikaanse MD. Michael Greger de enorme gezondheidsvoordelen van een op planten gebaseerd voedingspatroon.

Dr. Greger geeft aan dat de overgrote meerderheid van de voortijdige overlijdensgevallen (in de VS) voorkomen kunnen worden door veranderingen in voedingskeuze en in levensstijl. Wie wil er nou chronisch ziek worden? Je wilt toch niet rondlopen met diabetes 2, artritis, kanker of dementie?

Overgewicht en de verkeerde keuzes in voeding en leefstijl vergroten de risico’s op overgewicht en overgewicht verhoogt de risico’s op chronische aandoeningen. Om al die nare aandoeningen te voorkomen (en om je fit te voelen en slanker te zijn) doe je er goed aan om je eetpatroon aan te passen.

In zijn boek How Not To Die beschrijft Dr. Greger de 15 belangrijkste doodsoorzaken in de VS. Hieronder vallen hartaandoeningen (doodsoorzaak nummer 1), kanker, diabetes 2, Parkinson, hoge bloeddruk en dementie. Tevens beschrijft Dr. Greger hoe je deze aandoeningen zou kunnen voorkomen. En hij beschrijft zelfs dat medicatie verminderd zou kunnen worden door de juiste veranderingen aan te brengen in het voedingspatroon.

Hoe groot is dit, wat is de impact van gezond eten? Nou heel veel. In de VS overlijden jaarlijks meer mensen aan een van de 15 belangrijke doodsoorzaken, dan het totaal aantal soldaten die zijn omgekomen in alle oorlogen waarin de VS heeft geparticipeerd, vanaf de Tweede Wereldoorlog.

Dus, per jaar sterven er meer Amerikanen als gevolg van ongezond eten, dan dat er op de slagvelden van Europa, Vietnam, Korea, Irak en Afghanistan zijn gestorven in ruim 70 jaar!

Hoog tijd dus om de vegan voeding echt eens serieuzer te nemen. In dit artikel gaan we in op 5 gezondheidsvoordelen die vegan voeding met zich mee kan brengen.

1. Vegan voeding kan je helpen met afvallen

Laten we maar gelijk met de deur in huis te vallen. Heel veel mensen willen afvallen en een plantaardig voedingspatroon kan daar flink aan bijdragen. In Nederland is meer dan de helft van de bevolking te dik. Vegan voeding is voeding zonder dierlijke ingrediënten.

Werkt dat dan, om af te vallen?

Het blijkt dat veganisten vaak een gezonder gewicht hebben en een lagere BMI hebben dan mensen die niet op hun eten letten. Ook blijkt dat vegan voeding effectiever is om af te vallen dan de meeste  andere voedingspatronen.

Vegan voeding levert namelijk veel minder calorieën dan niet vegan eten en juist veel voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarom krijg je juist minder calorieën binnen en juist heel veel gezonde stoffen.

Als je meer wilt weten over afvallen, lees dan het artikel over afvallen in 3 stappen zonder dieet.

2. Vegan voeding en je hart en je bloedvaten

Het eten van verse groenten, vers fruit en peulvruchten staat in relatie met verminderde risico’s op hart- en vaatziekten. Hartziekten zijn hele belangrijke doodsoorzaken in ons land. De meeste mensen sterven aan dergelijke chronische ziekten. Omdat je door vegan voeding goed na moet denken over wat je eet, eet je meestal gevarieerder. En dat is juist de bedoeling.

Het blijkt dat vegan voeding je bloedsuikerspiegel en je bloeddruk kunnen verlagen. Daarnaast kan vegan eten ook je totale cholesterolgehalte in het bloed verminderen. Dit kan gunstig zijn voor het aantal chronische laaggradige ontstekingen, die dan minder voor zouden komen.

Deze chronische laaggradige ontstekingen voel je niet direct, maar zij kunnen een opmaat zijn voor een hartziekte of een andere chronische aandoening, die je liever niet hebt.

3. Door vegan voeding krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen

Vegan voeding bestaat uit heel veel verse groenten, bonen, erwten, peulvruchten, noten, zaden, fruit en pitten. Derhalve bevat veganistische voeding ook juist veel vezels, antioxidanten, gunstige plantenstoffen en veel vitaminen en mineralen. En dat zijn allemaal stoffen die je lichaam goed doen.

Let wel op, er bestaat ook vegan junk food wat weinig voedingsstoffen bevat. Als je daar te veel van binnen krijgt, dan bestaat de kans juist dat je tekort voedingsstoffen binnen krijgt. Met alle gevolgen van dien.

4. Vegan voeding lijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen en er is meer

Juist doordat een veganistisch voedingspatroon uit veel goede groenten, vers fruit, rauwe  en ongezouten noten en andere gezonde voeding bestaat, zou je bloedsuikerspiegel niet sterk heen en weer gaan na de maaltijden. En dat is de bedoeling.

Juist een constant bloedsuikerspiegel staat in relatie tot een constant lichaamsgewicht en een slanker figuur. Hoe meer je bloedsuikerspiegel fluctueert, hoe groter de risico’s op overgewicht.

En dat is nog niet eens alles. Veganisten blijken ook nog eens een hogere insulinegevoeligheid te hebben. Waarom dit goed is? Door de hoge insulinegevoeligheid vermindert het risico dat een chronische ziekte zoals diabetes 2 zich kan ontwikkelen.

Daarnaast zouden de plantaardige eiwitten, die je o.a. vindt in bonen, peulvruchten en rauwe noten ook betere vrienden met je nieren zijn dan de eiwitten die van vlees afkomstig zijn.

Groentes

5. Vegan voeding kan zelfs beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

Kanker is een hele vervelende en slopende ziekte. Dit wens je niemand toe. Gelukkig hoor je de laatste jaren dat veel mensen ook van kanker kunnen genezen. Maar voorkomen is beter dan genezen, toch?

Je zou er toch van alles aan willen doen om kanker te voorkomen? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan ongeveer een derde van alle kankervormen voorkomen worden. Dit kan door dingen die je zelf in de hand kan hebben te veranderen. Denk hierbij aan wat je eet.

Wie bepaalt er nou of je worst eet of een appel?

Door juist peulvruchten, vers fruit en groenten te eten kunnen de risico’s op het krijgen van kanker verminderen. Dit zou hoeft niet alleen door de voeding zelf te komen, ook het bereiden van de voeding heeft impact.

Vlees kan bijvoorbeeld gerookt worden, of worden gebakken. Juist dat bewerkingsproces kan het risico op het verkrijgen van een vorm van kanker in de hand werken. Het bakken van vlees zou bijvoorbeeld AGE’s in de hand kunnen werken.

Het kiezen van vegan voeding kent dus flink wat voordelen. Natuurlijk is het ook gewoon lekker. Wie zegt er nou nee tegen vers fruit, verse groenten zoals mooie tomaten, spinazie, boerenkool, avocado en rode bieten? Over rode bieten gesproken, rode bieten bevatten ook flink wat gezonde voordelen en je kunt er flink mee variëren. Of wat dacht je van een verse fruit (en groenten) smoothie om je dag mee te beginnen?