Hoe fysiotherapie je kunt helpen

Fysiotherapie is een behandelmethode die helpt bij klachten of blessures aan spieren, zenuwen en gewrichten

We komen allemaal weleens in ons leven in aanraking met specifieke pijntjes of blessures en de bijbehorende klachten. Voor elk fysiek ongemak is er uiteraard een andere behandeling, maar in zeer veel gevallen vormt fysiotherapie onderdeel van de behandeling om blessures of klachten te voorkomen of te verhelpen. Vrijwel iedereen is dan ook wel bekend met het begrip fysiotherapie, maar het is niet altijd voor iedereen duidelijk wat de ‘fysio’ nou eigenlijk precies doet. De makkelijkste manier om fysiotherapie te omschrijven, is als een behandelmethode gericht op klachten of blessures aan de spieren, zenuwen en gewrichten. Er wordt in dit verband ook wel gerefereerd naar het zogenaamde ‘bewegingsapparaat’.

Op zoek naar fysiotherapie in Helmond? Tip: Fysioclub.nl.

De behandelmethode verschilt per persoon en type klacht

De behandelmethode van een fysiotherapeut verschilt per persoon en per klacht of blessure die verholpen wordt. In de meeste gevallen begint de behandeling met een intakegesprek of een sessie, waarin de klachten worden doorgenomen en de oorzaak en daarmee ook de oplossing wordt besproken.

De fysiotherapeut stelt vervolgens een behandelplan samen op basis van alle verzamelde informatie. In geval van een doorverwijzing vanuit een ziekenhuis of door een behandelend arts, is de intake vaak korter, omdat er al meer bekend is over de klachten en de blessure. De behandeling zelf bestaat veelal uit een aantal sessies met de therapeut samen in de praktijk, als ook oefening die thuis gedaan dienen te worden.

Verschillende specialisaties binnen de fysiotherapie

Fysiotherapie is eigenlijk een verzamelnaam voor een grote groep specialisten. Er zijn namelijk binnen de fysiotherapie tal van verschillende specialisaties die of gericht zijn op specifieke behandelingen of op specifieke doelgroepen. Zo zijn er bijvoorbeeld fysiotherapeuten die erop gericht zijn om vooral met ouderen te werken en ook vooral werken met klachten vermindering van blessures die horen bij deze groep mensen.

Op zoek naar fysiotherapie in Doetinchem? Tip: Fysioclub.nl.

Dit type fysiotherapie wordt ook wel geriatriefysiotherapie genoemd. Er zijn ook fysiotherapeuten die zich richten op specifieke onderdelen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut, die ingezet kan worden bij de behandeling van specifieke klachten.