3 tips voor het onderhouden van een gezond gebit

Het onderhouden van een gezond gebit is ontzettend belangrijk. We krijgen namelijk ons leven maar een keer nieuwe tanden, van een melkgebit naar de zogenoemde volwassen tanden. We zijn de hele dag bezig met onze mond, eten, drinken, lachen en praten. Het is dus belangrijk dat jouw gebit er mooi verzorgd uit ziet. Zodra jij je tanden (en je mond) niet goed onderhoudt kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er ontstekingen ontstaan, kun je gaatjes krijgen en kun je last krijgen van een slechte adem.

Welke tips zijn er om jouw tanden en mond goed te verzorgen?

  1. Allereerst is het belangrijk om jouw tanden goed te poetsen. Maar hoe moet je nu precies goed poetsen? Het is belangrijk om je tandenborstel in een hoek van ongeveer 45 graden te zetten in de richting van je tandvlees. Zorg er tijdens het poetsen vooral voor dat je niet te hard drukt, dit kan schadelijk zijn voor je tanden en tandvlees. Zorg ervoor dat je zowel de buitenkant als de binnenkant van je tanden goed poetst en vergeet hierbij niet ook de achterkant van je achterste kiezen mee te pakken. De tijd die je aan kunt houden voor het poetsen van jouw tanden is 2 minuten per keer. Wanneer je dus 2 keer per dag poetst kost dit maar 4 minuten van je tijd. Zorg er dus voor dat jij deze 4 minuten gebruikt om jouw tanden de verzorging te geven die ze nodig hebben.
  2. Naast het poetsen is het belangrijk om te flossen en of te stoken. Wat heb je hiervoor nodig? Je kunt hiervoor houten tandenstokers gebruiken of kunststof ragers met die kleine haartjes. Zorg dat je ongeveer tussen alle tanden, zowel boven als beneden, 5 keer rustig heen en weer gaat. Op deze manier verzorg je jouw tandvlees en zorg je ervoor dat er geen etensresten tussen de tanden blijven zitten. Naast het stoken en of raggen kun je gebruik maken van een flosdraad. Dit is een dun kunststof draad wat je om of tussen je vingers kunt doen. Met dit draad kun je dan tussen de tanden heen en weer gaan om eventuele etensresten weg te flossen. Doe dit voorafgaande aan het poetsen zodat je daarna met je tandenborstel alle laatste restjes weg kunt halen.
  3. Last but not least, is het ontzettend belangrijk om jouw halfjaarlijkse controle te plannen bij bijvoorbeeld Tandarts Vlaardingen  . Op deze manier krijg je 2 keer per jaar de professionele controle die je tanden nodig hebben. De tandarts kan kijken of jij jouw tanden goed verzorgt en zal kijken of er bijzonderheden zijn zoals bijvoorbeeld een gaatje. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat een gaatje gaat ontsteken en dit heeft hele vervelende gevolgen. Zo’n afspraak kun je bijvoorbeeld maken bij Tandarts Schiedam.

Kortom is het dus belangrijk om iedere dag zelf jouw tanden te verzorgen door te stoken of te flossen en deze hierna minimaal 2 minuten te poetsen per keer. Want iedereen wil toch een mooi en stralend gebit!